Opleidingen & cursussen

Er zijn vele cursussen omtrent pedagogiek. Maar wat leer je nu eigenlijk tijdens zo een cursus? En waarom zou je zo een cursus volgen?

Een ander woord voor pedagogiek is opvoedkunde. Wanneer je een cursus pedagogiek volgt, wordt er dus vooral ingegaan op de opvoeding van jongeren en kinderen. Het kan je vooral helpen om gedrag van kinderen en jongeren te sturen en om beter om te kunnen gaan met situaties die niet gewenst zijn.

Een cursus pedagogiek kan niet alleen heel erg zinvol zijn voor ouders, maar ook voor mensen die werken in een kinderopvang of voor leerkrachten.

Direct beginnen?

Wil jij direct starten met de opleiding pedagogisch medewerker? Dat is mogelijk! Volg een (erkende) opleiding bij één van onderstaande aanbieders!

  • Opleider
  • Opleiding & studieduur
  • Kosten
  •  
Meer resultaten weergeven
30 van de 41 abonnementen.

Een cursus die meer gericht is op leerkrachten, is de cursus ‘Inleiding pedagogiek en onderwijskunde’. Bij deze cursus wordt meer ingegaan op het effect dat het gezin heeft op een kind. Maar dit wordt doorgetrokken naar de klas, want wat is de invloed die het individu heeft op de didactiek?

De kosten voor een cursus pedagogiek liggen tussen de €250,- en €400,-.

 

Wanneer je pedagogisch medewerker wilt worden, zul je eerst een opleiding moeten volgen.

Er is een opleiding waarmee je pedagogisch medewerker kunt worden. De opleiding heet; ‘Pedagogisch werk’ en is een MBO-opleiding. Wanneer je deze opleiding tot niveau 3 afrond, ben je pedagogisch medewerker bij een kinderopvang. Je geeft hierbij begeleiding aan kinderen en jong volwassenen. Er zijn verschillende plekken waar je zou kunnen werken, voorbeelden hiervan zijn: het basisonderwijs, de kinderopvang of de gehandicaptenzorg.

 

Wanneer je de opleiding ‘Pedagogisch werk’ volgt, maar de opleiding tot en met niveau 4 afrond, ben je pedagogisch medewerker Jeugdzorg. Zoals de naam al zegt ben je dan een pedagogisch medewerker bij een jeugdinstelling voor kinderen tot en met 18 jaar. De instelling kan open, half open, maar ook gesloten zijn. Je begeleidt, helpt en verzorgt de jongeren. Vaak zijn dit kinderen en jongeren, waarvan de ouders niet voor hen kunnen zorgen.

 

Voor beide opleidingen, zowel niveau 3 als niveau 4, heb je minimaal een VMBO-diploma nodig. Een andere mogelijkheid is een overgangsbewijs van HAVO/VWO 3 naar HAVO/VWO 4.Beide niveau’s kun je volgen op twee verschillende manieren:

  • Beroepsopleidende leerweg (BOL). Je gaat tijdens deze opleiding 5 dagen in de week naar school. De duur van deze opleiding is 3 jaar, ongeveer 60% school en 40% beroepspraktijkvorming.
  • Beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Tijdens deze opleiding werk en je leer je tegelijk. Deze opleiding duurt 2 tot 3 jaar, ongeveer 20% school en 80% beroepspraktijkvorming.